Dış Mekan Mobilyalarındaki Teknolojik Malzemeler

Günümüz teknolojisi sayesinde ahşabın dışında, bahçe ve teraslarda oldukça farklı malzemeler kullanılmaya başlandı. Bahçe çitleri, branda ve bahçe mobilyaları yapımında adını sık duyduğumuz malzemeler var.
Bunlar: Metal, alüminyum, plastik, rattan, kompozit vb. malzemelerdir.

Kompozit: Reçine katkı malzemeleri ilave edilmiş, termoset reçinelerin ya da termoplastların elyaflar ile (cam, karbon, aramid vb.) dolgu malzemeleri ilave edilerek bu karışımın belirli bir işleme tabi tutulması sonucunda sertleşmesi ile ortaya çıkan ürünlerdir. Saf haldeki reçinelerin katkı malzemesi ile sertleştirilmesi sonucu elde edilen kompozit ürünlerin mekanik mukavemet değerleri, diğer plastiklere göre oldukça yüksektir. Kompozit ürünler günümüz de, otomotiv, karayolları, gıda, ev aletleri, havacılık, inşaat, spor, eğlence, denizcilik, elektrik, elektronik, mobilya, şehir mobilyaları, tekne-yatçılık, aydınlatma vb. birçok sektörde kullanılmakta. Kompozit malzeme birçok metal ve ahşap malzeme ile karşılaştırıldığında çok hafif olur. Alüminyum ve çelik ile karşılaştırıldığında ise daha dayanıklı hale gelir. Kompozit malzemeler hem dayanıklı hem de hafif olacak şekilde tasarlanmıştır. Bu malzemeler iklim ve yoğun kimyasallara karşı dirençlidir. Hava ve değişen ısı ortamına uygundur. Islak veya kuru, sıcak ya da soğuk olduğunda mevcut şekillerini her zaman korurlar. Örneğin havadaki nem oranın değişmesiyle, ahşap genleşir ya da sertleşebilir.

Kompozit malzemeler bu nedenle, sabit olması gereken hassas ölçülü mekânlar için oldukça uygun bir üründür. Kompozit malzemenin yanında en çok kullanılan diğer malzeme ise, plastik ve plastik görünümlü rattandır. Plastik mobilyanın en büyük avantajı, temizlenebilir ve ucuz olmasıdır. Dezavantaj olarak ise, güneş ışınlarına uzun süre maruz kaldığında yıpranarak, renkleri solar. Plastik malzeme, renk alternatifi ve hafifliği nedeniyle tercih edilir. Rattan ürünlerin hava şartlarından dolayı, bahçelerde ve teraslarda kullanılamaması nedeniyle, dış mekân için uygun olan plastik malzemeyle tasarlanmış olan rattan örgüsü kullanılır. İçi alüminyum olan bu ürünlerin, dışı rattan stili ile örülmüş plastiktir. Bu şekilde uzun ömürlü olup, her türlü hava şartlarında kullanılabilir. Özellikle bahçe mobilyası olarak kullanılan plastik masa ve sandalyeler, ahşaptan sonra en çok kullanılan bahçe malzemeleridir.

Olumsuz hava şartlarına karşı, en dayanıklı malzemelerden olan diğer seçenek ise, tik ağacıdır. Bu ağaç türü, alüminyum ve paslanmaz çelik ile birlikte kullanılıyor. Günümüz de oldukça ilgi gören paslanmaz çelik, dış mekân mobilyalarındaki yerini hala koruyor. Sağlamlık, ergonomiklik ve estetik görünümü bir arada isteyen tüketicilerin talebini karşılamak üzere mobilya sektörü paslanmaz çeliği, her türlü ahşap ve plastik malzemeyle bir arada rahatça kullanıyor. Dış mekân mobilyalarında en çok kullanılan ahşap çeşitleri: Tik, sedir, ıroko ve bambu ağacıdır. Ahşaptan sonra akla gelen diğer malzeme de metal’dir. Atmosferik koşullar altında zarara uğramasına ve ağır olmasına karşın, biraz bakımla rahatlıkla kullanılabilen ve birçok malzemeye göre sağlam olduğu için, çok tercih edilen bir malzemedir. Son zamanlarda onu tamamlayan konsepti ile birlikte kullanılan tik mobilyalar ve bahçe salıncakları oldukça popüler durumda.

Yazar: Mehmet AKÇA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir