Vazgeçilmez Demonte Mobilyalar

Etrafıma baktığımda görüyorum ki, eskiler hariç yeni mobilyaların tümü demonte mobilya. Eskiden yapılan mobilyalar hem ağır, hem de sabit oluyordu, ama demonte sistemi çıktıktan sonra mobilyalar ağırlık olarak hafifledi. Yani mobilyayı sabit kurulu şekilde değil tam tersine parça şeklinde alabiliyorsunuz. Bu sayede sökülüp yeniden takılabilme şansına sahip mobilyalar. Bu sistemi sanırım Türkiye’de kullanmayan şirket kalmadı. Büyük şirketlerin yanı sıra küçük marangoz atölyeleri bile bu sistemle çalışmaya başladı. Yabancı ülkeleri saymıyorum bile, çünkü onlar tüm yenilikleri bizden önce bulup kullanıyor, ardından biz kullanıyoruz. Bazı insanlar ”demonte mobilyayı çok basit ve dayanıksız” olarak görüyor.

Evet belki karşıdan bakıldığında öyle bir izlenim verebilir ama şu bir gerçek, bence demonte mobilyalar sağlam, pratik ve bir o kadar da kullanım bakımından rahat. Evinizde taşınırken bile rahatça tek kişi ile söküp başka yere kurma imkânınız var. Hafele, Hettich vb. şirketler mobilya firmalarının kullanması için demonte mobilya aksesuarları üretiyor. Bu aksesuarlar sayesinde müşteri aldığı ürünü evinde bir tornavida ile tek başına bazen de hiçbir araç ve gerece ihtiyaç duymadan mobilyasını monte edebiliyor. Klipsli menteşeler gibi… Söz kullanmaktan açılmışken demonte mobilyaların kurulumuyla ilgili kulağıma gelen bazı dedikoduları da paylaşmak istiyorum. Örneğin ”Demonte mobilyayı kurmayı beceremiyoruz” diyorlar.

Türkiye’deki kullanıcılar bu sistemi yavaş yavaş benimsemeye başladığı için bu konuda haklılar. Örnek vermek gerekirse büyük mobilya üreten IKEA, Koçtaş gibi şirketler de dahil mobilyalarınızı bir kutunun içine koyup size veriyorlar. Bu bizim pek alışık olduğumuz olay değildi yakın zamana kadar, ama öyle ya da böyle alışmak zorundayız. Çünkü bence yenilik her zaman gereklidir ve iyidir. Bugün artık ürünlerinizi mağazadan seçip siparişinizi verdiğiniz zaman IKEA ve Koçtaş gibi yerler hariç mobilya şirketleri ürününüzü evinize kadar getiriyor. Üstelik montaj ekibiyle birlikte…

Bu durumda zaten montaj ekibi siz hiç bir şeye dokunmadan kendileri mobilyaları evinize kuruyor. Böyle durumlarda demonte mobilyalarda problem yaşamıyorsunuz, ama ürününüzü alıp eve getirdiğinizde kendiniz kurmak zorundaysanız tek zorlanacağınız nokta içinden çıkan montaj şemasını okuyabilmek olacaktır. Eğer ürün teferruatlı ise kurmakta zorlanabilirsiniz. Bu gibi durumları çözmenin yolu ise, bu iş için teknik bilginizin ya da el becerinizin olması gerekiyor. İkisi de yoksa bilen birinden yardım almanız gerekir. Bunların yanında da ürün kutusunun içinden çıkan montaj resminin okunaklı ve detaylı bir şekilde çizilmiş olması gerekiyor.

Bazı şirketlerin montaj resimlerinde yeterli bilgi olmazken, bazıları fazla teferruatlı anlattığı için kullanıcı çözemiyor. Bu gibi durumların yaşanmaması için kısa ve öz bir şekilde çizilerek anlatılmış montaj şeması olması en doğrusu. Şuna her zaman dikkat etmenizi tavsiye ediyorum.

Kutu içinde aldığınız demonte mobilyalarınızın kutusunun üzerinde yapıştırılmış ürün etiket şeması (kutu üzerinde bulunan etiket şeması kutunun içindeki mobilyanın parçalarını, rengini ve adetlerini anlatan bir çizelge) ve kutunun içinde bulunan kurulum (montaj) şemasının olmasına dikkat edin. Bunlar ürünün içinden çıkmadığı taktirde ürün satıcınıza başvurarak bunları temin etme yoluna gidin.

EVİM DERGİSİ – MEHMET AKÇA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir