Soğuk Havalar Evinizi Soğutmasın

Evinizde tüketilen enerjinin yaklaşık % 85’i ısıtma ve sıcak su için kullanılmaktadır. Enerji ve yakıt tasarrufu için bu önlemleri uygulayın.

Yakıt Olarak Doğalgazı Tercih Edin

Doğalgaz doğru şekilde kullanıldığında verimli, çevre dostu, konforlu ve güvenli bir yakıttır. Doğalgaz, kömür gibi diğer fosil kaynaklı yakıt türleri ile karşılaştırıldığında günümüzdeki en ekonomik yakıt seçeneği olmaktadır.

Yüksek Verimli Isıtma Cihazlarını Tercih Edin

Satın alınan ısıtma cihazının verimi konusunda bilgi isteyin, düşük sıcaklık kazanı ya da yoğuşmalı kazan gibi yüksek verimli cihazları tercih edin. Yoğuşmalı kazan veya kombi kullanarak işletme şartlarına bağlı olarak % 15 ila 20’ye varan yakıt tasarrufu sağlayabilirsiniz. Yoğuşmalı bir kombi, güncel yakıt fiyatlarına bağlı olarak normal kombi ile arasındaki fiyat farkını 1-2 sene içerisinde kullanıcısına geri ödeyebilmektedir.

Enerji Tasarrufu Sağlayan Aksesuarlar Kullanın

Sıcaklık ayarlı termostatik radyatör vanası, oda termostatı, dış hava sıcaklığına göre çalışmayı sağlayan kontrol paneli gibi aksesuarları kullanarak hem evinizin gereğinden fazla ısıtılmasını engelleyebilir, hem de konforlu bir ısıtma sağlayabilirsiniz. Örneğin odaların kontrolsüz bir şekilde 20 derece yerine 22 dereceye ısıtılması, yakıt tüketiminizi % 12 arttırır.

Siz de Tasarrufa Katkıda Bulunun

Evin kullanılmayan bölümlerindeki radyatörler, daha düşük sıcaklıklarda tutulmalıdır. Radyatörlerin üstleri ve önleri dekoratif amaçlı kapatılmamalıdır. Radyatör arkaları alüminyum folyo kaplı levhalar ile yalıtılmalıdır. Odalar havalandırılırken radyatörler kapatılmalıdır. Odalar kısa sürede havalandırılmalıdır. Güneşten yararlanmak için güney cephesindeki penceresindeki perdeleri gündüzleri açık olmalıdır. Geceleri ise tüm pencerelerin panjur ve perdeleri kapatılmalıdır.

Kontrol Panelinizin Tasarrufa Yönelik Ayar Özelliklerini Kullanın

Kazan veya kombi kontrol panelinin üzerindeki ısıtma ve sıcak su zaman programlarını, tatil programını, ekonomi fonksiyonunu kullanarak evinizi sadece gerektiği zamanlarda ısıtabilir, boşa enerji harcamazsınız. Kontrol panelinizde bu ayarlar yoksa, aksesuar olarak temin edebileceğiniz programlanabilir bir dijital oda termostatı ile de aynı sonuca ulaşabilirsiniz.

Alternatif Enerji Kaynaklarından Faydalanın

Güneş kollektörleri ile yıllık kullanma suyu ısıtması ihtiyacınızın % 70’ini bedava güneş enerjisi ile sağlayabilir, yakıt ekonomisi yapabilirsiniz. Viessmann, kullanma suyu ısıtmasına ve mahal ısıtmasına destek veren güneş kollektörleri, sıcak su boylerleri, güneş enerjisi kontrol panelleri gibi tüm sistem tekniği elemanlarını ürün programında sunmaktadır. Viessmann ısı pompaları ile hava, toprak veya yeraltı suyu ısısını kullanarak mahal ve kullanma suyu ısıtması yapabilir, yakıt fiyatlarındaki artışlardan etkilenmezsiniz.

Periyodik Bakım Yaptırın

Yetkili teknik servis firmanız ve yetkili tesisat firmanız ile yapacağınız yıllık bakım anlaşmaları ile, ısıtma cihazınızın ve tesisatınızın yüksek verimini korumasına yardımcı olur, % 10’a varan oranda yakıt tasarrufu yapabilirsiniz. Düzenli periyodik bakım, ısıtma cihazınızın ve tesisatınızın ömrünü korur ve olası arızalara karşı önceden önlem alınmasına yardımcı olur. Bacalar da bir yılda en az bir defa itfaiyelere veya itfaiyelerin yetkilendirdiği firmalara temizletilmelidir.

Eski ve Verimsiz Cihazlarınızı Değiştirin

Eski yapılarda ısıtma tesisatı ile ısıtma cihazları modernize edilmeli, yüksek verimli ve çevreci yeni teknolojilere geçilmelidir.. Örneğin yoğuşmalı bir kombi işletme şartlarına ve güncel yakıt fiyatlarına bağlı olarak, yaptığı yakıt tasarrufu ile kendi maliyetini ve tesisat maliyetini kombinin ekonomik ömrü olarak kabul edilen 15 sene içerisinde 8-9 kereye kadar kullanıcısına geri ödeyebilmektedir. Kalorifer tesisatının ısıtılmayan mahallerden geçen borularına ve vanalarına yalıtım yapılmalıdır. Bilinçli ısı yalıtım ile yapının ısı kayıpları büyük ölçüde azaltılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir