Hangi Halı Daha Dayanıklıdır ?

İplik cinsinin önemi nedir?

Halınızın iplik cinsini bilmeniz önemlidir!

Her iplik cinsi farklı bir his, farklı bir renk zenginliği verir ve etkisini gösterebilmesi için kullanılacağı alana göre de seçilmelidir.

Dokunduğunuzda doğal bir sıcaklık veren yün halılar, diğerlerine göre daha uzun ömürlüdür. Kullanım yoğunluğu çok olan mekânlarda bile uzun süre orijinal görünümlerini korurlar. Doğal malzemelerden dokunmaları sayesinde, keçeleşmeye ve kirlenmeye direnç gösterirler. Halınızda kullanılan iplikte yün oranı yüksekse, yün ipliğin özelliği ile, kullanıldıkça halınızın parlaklığı artar. Yün iplik, hacim ve esnekliği sayesinde basınca direnç gösterir ve uygulanan basınç ortadan kalktığında eski haline döner. Bu özellik yün halıları mobilyaların ağırlığına ve hareketine karşı daha dayanıklı kılar. Yün iplik; yüksek nem oranı, protein içeriği ve sarmal kıvrımlı yapısıyla oda ısının dengelenmesine yardımcı olan minik hava delikleri oluşturur. Bu sayede doğal izolasyon sağladığı gibi halının ateş direncini de yükseltir.

Poliamit iplik de yün gibi halının dayanıklılığını arttıran bir iplik türüdür. Bu iplikle dokunan halılar, yün halılarda olduğu gibi, mobilyaların ağırlığına ve hareketine dayanır; uzun süre orijinal görünümü muhafaza edebilirler. Ayrıca rutubete karşı da dayanıklıdırlar. Yün ve poliamit beraber kullanıldığında ise hoş bir görünüm elde edilmesinin yanısıra, karışım oranına göre, yünün konforu ile poliamitin uzun ömürlülüğü birleştirilmiş olur.

Akrilik iplik sentetik iplikler arasında dayanıklılığı, yumuşak ve dolgun oluşuyla yüne en yakın iplik türüdür. Keçelenmeye ve aşınmaya dirençli olduğu gibi, rutubete karşı da dayanıklıdır. Hacimli ve esnek olmalarıyla yüne en yakın görünümü ve hissi sağlarlar. Yüne kıyasla daha fazla renk seçeneği sundukları gibi aynı zamanda ekonomiktirler.

Akrilik ipliğin, yapısından dolayı, tüy bırakması doğal bir sonuçtur. Bunu en aza indirgemek için halınızın ilk bir ay boyunca her gün elektrikli süpürge ile temizlenmesi yeterli olacaktır.

Polyester ve polipropilen iplikler diğerlerine kıyasla basınca karşı daha az dayanıklıdırlar. Bu iplikleri içeren halınızın üzerinde mobilya bulunduruyorsanız, belli aralıklarla yerini değiştirmeyi unutmamalısınız.

İplik türü ne olursa olsun, halınızın üzerindeki mobilyalarınızı hareket ettirirken çekerek ya da iterek değil, kaldırarak hareket ettiriniz.

Kaynak: ATLAS HALI

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir