Deprem Öncesi Alınması Gereken Önlemler

Ülkemizde deprem bilgi ve bilincinin ortaya çıkması, 1999 tarihinden başlıyor. Öncesinde sanki ülkemizde hiç deprem olmayacağı gibi, bir yaşam sürüldüğü bir gerçek. Konumuzun başında da söylenmesi en doğrulardan bir tanesi de ” İnsanı depremler değil, bilinçsizce inşa edilmiş yapılar öldürüyor “.

Evinizde yada iş yerinizde yakalandığınız sarsıntı, artçı yada yüksek ölçekli depremden sonra, o mekanı terketmekten başka bir çare görünmüyor. Bu gibi durumların neticesi olarak, evi yada iş yerini terkederken yanımızda neler olmalı ? Sonrasında oluşabilecek deprem riski düşünülmeli ve kapıdan çıkarken yanımızda olması gerekenler hesaplanmalıdır.

Peki Bunlar Nelerdir ?

  • Dışarıda ne kadar kalacağımızı bilemediğimizden ilk birkaç saati için aile ihtiyaçları göz önüne alınarak, tedbir edinilmeli.
  • Çıkış kapınıza yakın bir yerde en fazla deprem paketiniz, iki çanta ihtiyaç tedbiri alınmalı.
  • Bu paket içinde başlıca içecek olan su birkaç şişe ile tamamlanırken, bisküvi ve konsevre, kumanya gibi hazır yiyecekler konulabilir.
  • Dışarıda birkaç gün devlet tarafından gelecek yardımları beklerken mağdur olmak istemeyenlere tavsiyemiz, deprem çantalarında çadırlarına da yer vermeleri olacaktır.
  • Gelişmelerden haberdar olmanız açısından da pilli el radyonuzu da almanız gerekir.
  • Sizi dışarıda havaların soğuyacağı ihtimaline karşı sıcak tutacak battaniyelerde ihtiyacınız olacaktır.

Birkaç saniye süren ve zarar vermeden geçici olan depremlerin sonucu olarak, o mekanı terketmek zorunda olduğumuz bilinen en büyük gerçektir. Bu nedenle daha ileri düşünmeli ve dışarıda sizlere ilk olarak neler gerekli ise, onlara deprem çantanızda yer vermelisiniz. Deprem öncesi hazırlık olarak tedbiri elden bırakmamalı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir